Haber

Demirtaş siyaseti bıraktı: Kürt seçmen ne diyor?

Selahattin Demirtaş’ın bugün aktif siyaseti bıraktığını açıklamasının ardından Kürt seçmeni bunu “şok olduk” sözleriyle karşıladı. “Kurban Selahattin Demirtaş olmamalıydı” diyen seçmenler, HDP yöneticilerini işaret ederek, bunun sorumlusunun örgüt başkanı olması gerektiğini belirtti.

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 6 yıldır tutuklu bulunduğu Edirne cezaevinden bugün “aktif siyaseti bıraktığını” açıkladı. Kürt seçmenler bunu “Kürt hareketinde çok ciddi bir kaos var” şeklinde yorumladı.

İstanbullu Kürt seçmen Burhan Can, Demirtaş’ın kararını değerlendirerek, “Çok üzgünüm. Şok oldum. Bu adam yıllardır direniyor. Kürt hareketinde çok ciddi bir kaos var. Bir çıkmaz sokak var. Bunu son seçimlerde gördük.” “Ciddi, kurumsallaşmış bir stratejisi olmayan, nitelikli ekipleri olmayan ve tam olarak kabul etmediğimiz sistem partileri gibi bir başarısızlık yaşandı. Son olarak 6 yılı aşkın süredir cezaevinde olan ve yapılan Demirtaş Daha önce çok önemli bir emeği olan, çok önemli bir heyecan yaratan bir Kürt cumhurbaşkanıydı.” Seçimde elinden geleni yaptı. Ancak nitelikli bir sonuçla çıkmadı. Bu çok üzücü bir durum. Bu çok üzücü bir durum. Nedir, nedir, nasıl oldu da çıkmaza girdi de böyle bir karar aldı?”

‘DEMİRTAŞ OLMAZSA KÜRT SİYASİ SİYASİ BİR ARADA YÜRÜR’

“Demirtaş’sız Kürt siyaseti yine yürür” ifadelerini kullanan Can, Demirtaş’ın Kürt hareketinin bir sonucu olduğunu söyledi. Can, değişim ve dönüşümün mutlaka olması gerektiğine davet ederek, “Kaç yıldır çok önemli bir alternatif eksikliği yaşandı. Böyle bir durumda Demirtaş bizim için uygun bir öncü ve liderdi. Elbette alternatifler var ama bunun olabilmesi için bağlı olduğu kurumun çok önemli anlamda hızlı bir revizyon, değişim ve dönüşüm geçirmesi gerekiyor. Ancak bu mevcut durumda Selahattin Demirtaş’ı mumla arıyoruz. Umarım bu saatten sonra bir değişiklik olur ve yeni Selahaddinler ve yeni figürler yetiştirilir. Ya da baş aşağı tüketim. Aslında son yıllarda siyasi bir üretim yoktu. Değişim kesinlikle olmalı.”

‘DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜM İÇİN KALİTELİ BİR HAREKET’

Demirtaş’ın siyaseti bırakmasının değişim ve dönüşümün önünü açacağı görüşünü savunan Burhan Can, “Kurban Selahattin Demirtaş olmamalıydı. Buna katılmıyorum. Gerçek muhataplar varken cezaevindeki birine kim ne diyebilir? Değişim, dönüşüm için kaliteli bir hamledir. Herkes oturduğu yere yapıştırılmıştı. Partide böyle bir değişim ve dönüşüm hamlesi olduğunu düşünüyorum. Adam yine elinden geleni yapıyor. Buna rağmen yine de en onurlu duruşu sergiliyor” dedi.

‘KIRIK VE HÜZÜNLÜ’

HDP seçmeni Enes Çetin, “Bir şeyler yapmaya çalıştık ama başaramadık. Birileri bir yerden istifa ediyor, bu istifayı bir normalleşme mesajı olarak okuyabiliriz” dedi. Enes Çetin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın balkon konuşmasında “Demirtaş’ın idam edilmesini” istediklerini hatırlatarak, “Demirtaş’ın mesajını okurken 2014’te Eskişehir’de öğrenciyken, işçiyi protesto ederken hatırladım. işçi artıyor bize terörist dediler bu yüzden polisler bizi dövdü hakaret ve küfürler edildi haklı olduğumuz bir durumda haksızlığa uğratılıp gözaltına alınmak için tahrik ediliyordu biz o sırada kaçtık ama olmadık Denemekten vazgeçmeyin Demirtaş sorunu aynı Demirtaş yıllardır esaret altında çalışıyor Ailesinden sevdiklerinden uzakta 5 yıldır tek kişilik hücrede yatıyor Seçim sonuçlarının ardından balkonda yaptığı konuşmada kalabalık ‘Selo idam edilecek’ demek beni 2014’e götürdü. Esaret altında olmasına rağmen halk için mücadele eden biri var ama halk ona terörist diyor ve idamını istiyor. Demirtaş kırgın ve üzgün. Kendi içimde içselleştirdim. hikaye” dedi.

‘KÜRT SİYASİ İÇİN DEĞERLİ BİR ADIM OLACAK’

Azak Kaya, Selahattin Demirtaş’ın mesajının Türkiye’deki “ilkesiz” siyaset ve siyasetçileri büyük ölçüde etkileyeceğini ve olumlu karşılanacağını savundu. Kaya, “Türk siyasetine örnek olacak. Kürt özgürlük mücadelesinde şahsi koltuklar ve şahıslar önemli değil. Demirtaş, demokratik modernite ahlakını ve kültürünü bilen ve ifade eden bir siyasetçidir. Türkiye ve Kürdistan halkları hem Türkiye hem de Kürdistan halkları tarafından tanınmaktadır. Demirtaş şahsında demokratik modernite.Doğal olarak halkın sempatisini kazanmıştır.Demirtaş’ın bu adımı ve mesajları iyi okunacaktır ve Kürt siyaseti için önemli ve doğru bir adım olacaktır.Siyaseti kurumlara ve rasyonaliteye değil, kurumlara ve rasyonaliteye dayandırmalıyız. bireyler ve liderler üzerine.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu