Haber

Dünyanın en yaşanabilir şehirleri sıralamasında Viyana yine zirvede

Koronavirüs salgınının sona ermesinin ardından dünyanın birçok şehrinde yaşam kalitesi yeniden yükselmeye başladı.

Nitekim 173 ili istikrar, sağlık hizmetleri, kültür, çevre, eğitim ve altyapı kategorilerinde değerlendiren Economist Intelligence Unit’in Küresel Yaşanabilirlik Endeksi’ne göre genel olarak yaşanabilirlik düzeylerinde son 15 yıldaki en yüksek artış görülen.

Bu artışta Asya, Orta Doğu ve Afrika’da sağlık hizmetleri ve eğitimdeki kazanımlar rol oynamaktadır.

Öte yandan, Kiev gibi şehirlerde devam eden çatışmalar veya yüksek yaşam maliyeti nedeniyle istikrar puanlarında düşüş var.

Dünyanın en yaşanabilir şehirleri listesinde ilk 10’a giren şehirlerde yaşayan insanlarla görüştük ve neden bu şehirlerde yaşamayı tercih ettiklerini sorduk.

Avusturya’nın başkenti Viyana, endeksin zirvesine yabancı değil. Müzeleri ve restoranları koronavirüs salgını sırasında yasaklardan olumsuz etkilendiği için ancak 2021’de bir numaradan düştü.

Şehir, istikrar, sağlık hizmetleri, eğitim ve altyapı açısından büyük bir puana sahip.

İki Michelin yıldızlı Konstantin Filippou restoranını şef eşiyle birlikte işleten Manuela Filippou, “Bütün bir yaşam döngüsünü tek bir yerde yaşayabilirsiniz” diyor.

Filippou, Viyana’nın korunmuş tarihi, güvenli toplu taşıma sistemi, ucuz çocuk bakımı, erişilebilir kafeleri, tiyatroları ve şarap evleri ile ömür boyu yaşanacak bir şehir olduğunu söylüyor.

“Bazen çok çalışıp şehirde açlığımızı giderebileceğimiz için uzun süre seyahat edemediğimizde bunun farkına bile varmayız” diyor.

Das Tigra Hotel’in satış ve pazarlama müdürü Richard Voss, kentin yaşanabilir olmasının zengin kültürel mirası ve halka sunduğu aktivite olanaklarıyla da ilgili olduğunu belirtiyor.

“Viyana, Schönbrunn Sarayı, Hofburg, Viyana Belediye Binası gibi etkileyici tarihi yapılara sahip. Mozart, Beethoven ve Strauss gibi ünlü müzisyenlerin burada yaşaması ve üretmesiyle zengin bir müzik geleneğine de sahip.”

Avustralya’nın Melbourne ve Sidney şehirleri bu yıl ilk 10’da yer alarak üçüncü ve dördüncü sırayı aldı.

Melbourne, kültür ve çevre bahislerinde özellikle yüksek puanlar alıyor.

Carer Solutions CEO’su Jane Morrell şunları söyledi: “Melbourne’da çok çeşitli mutfaklar, sanatlar, etkinlikler, cazibe merkezleri ve Formula 1 Grand Prix ve Avustralya Açık Tenis Turnuvası gibi uluslararası etkinlikler var. sporEtkinliklere de ev sahipliği yapıyor” dedi.

Morrell, şehirde dolaşmanın rahat olduğunu, tramvayların tüm şehre ulaşım sağladığını ve dünyaca ünlü plajlara kısa sürede varıldığını belirtiyor.

Blogcu Kimmie Conner, “Sydney gibi şehirler ilk bakışta büyülüyor, muhteşem manzaraları, sahilleri, tarihi binaları… Melbourne öyle değil. Ama burası bir kültür şehri. Yerini kazınca zevk alıyorsun.”

“Melbourne’un nabzının nasıl attığını anlamak için önce rengarenk bir ara sokakta küçük bir kafe bulup hayatınızda içtiğiniz en güzel kahvenin tadını çıkarmalısınız. Ardından özel mutfaklara sahip restoranlarda tadım menülerini deneyimlemeli ve saklı kalmış lezzetleri keşfetmelisiniz. genellikle kapalı kapılar veya dolapların arkasına saklanan kokteyl barları.”

En yaşanabilir ilk 10 şehir listesine bu yıl Kanada’dan üç şehir girdi.

Vancouver beşinci sırada, diğer ikisinin önünde. Bunda şehrin kültürel çevresi ve çevre puanlarının etkisi vardır.

Küçük işletme sahibi Tony Ho, “Vancouver hem denize, hem ormana hem de gökyüzüne kolay erişim sunuyor” diyor.

“İngiliz Körfezi sahilinden Grouse Dağı’na otobüs, tren, bisiklet veya toplu taşıma araçlarıyla tekne ile aynı gün içinde çıkabilirsiniz.”

Tony, şehrin çok çeşitli mutfaklara sahip olmasından da memnun. Etiyopya injerasından Tibet momolarına kadar her şeyi yemek mümkün.

Küçük bir çocuğu olan Tony, şehir merkezine 20 dakika mesafede çok sayıda park ve plaj olmasının da çok önemli olduğunu söylüyor.

Diğer ülkelerden işletme sahipleri de destekleyici göçmenlik politikalarının çekiciliğinden bahsediyor.

Hırvat Joe Tolzmann, “Bir girişimci ve Hırvatistanlı bir göçmen olarak, içinde yaşarken aynı zamanda işimi büyütmek için fırsatlar sunacak kapsayıcı bir şehirde yaşamak istedim” diyor.

Endekste 10. sırada yer alan Osaka, Asya kıtasından listeye giren tek şehir.

Osaka istikrar, sağlık ve eğitim puanlarında tam puan aldı. Dünya genelinde yaşam maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle geçim sıkıntısı yaşanırken, Osaka’nın görece ucuz olması şehri daha da çekici kılıyor.

Shirley Zhang, “Osaka’daki kiralar, diğer büyük Japon şehirlerine kıyasla pahalı değil” diyor.

“Kiram su, internet ve aidatlarla birlikte ayda yaklaşık 500 dolar. Dairem küçük ama yeni ve temiz. Geldiğim yer olan Vancouver’da 1500 dolara böyle bir daireyi karşılayamazdım.”

İngiltere’den Osaka’ya yerleşen James Hills, restoran fiyatlarının da cazip olduğunu söylüyor. “Birleşik Krallık’ta dışarıda yemek yemek cüzdanınıza zarar verir. Ama burada kaliteli restoranlarda aklınızı başınızdan almayacak fiyatlar var” diyor.

Zhang, Osaka’nın birçok büyük şehre kıyasla çok dindar olduğunu da söylüyor.

“Gecenin köründe eve yalnız yürürken bile kendimi güvende hissediyorum” diyor. Çantasını bıraktığında çalınacağını düşünmediğini söylüyor.

Endekste 10. sırayı Osaka ile paylaşan Auckland, geçen yıldan bu yıla 25 sıra yükseldi. Çünkü burada koronavirüs yasakları kısmen de olsa Eylül 2022’ye kadar yürürlükteydi.

Auckland, eğitim alanında tam puan almanın yanı sıra, endekste kültür ve çevre puanı en yüksek şehir konumunda.

Megan Lawrence, “Harika sakin bir plaj, arabayla 20 dakikadan fazla değil. Kapımızın önünde harika bir su parkı var. Şehir parklarla dolu ve içeri girip şehirde yaşadığınızı unutabilirsiniz” diyor.

Yeni Zelanda’nın en büyük şehri olan Auckland, 2023 FIFA Kadınlar Dünya Kupası’na da ev sahipliği yapıyor.

AAT Kings seyahat firmasından Greg Marett, “En iyi konserler, gösteriler, spor etkinlikleri burnumuzun dibinde. Gelecek hafta Auckland Müzesi’ndeki Firavunlar Zamanında Mısır sergisine gidiyorum” diyor.

Ama burayı en özel kılan şeylerden biri de yerel halkın cana yakın olması.

Megan, “Avustralyalılar genellikle çok nazik, yardımsever ve yürürken göz göze geldiklerinde her zaman gülümseyip merhaba diyorlar” diyor.

“İnsanların birbirlerini bu kadar kolay bir şekilde gülüp selamlayabilmelerine bayılıyorum.”

haber-gunyuzu.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu