Sağlık

Grip belirtileri nelerdir? Grip olduğumuzu nasıl anlarız? Grip belirtileri ne kadar sürer?

İnfluenza, influenza veya influenza, viral bir hastalık olarak tanımlanır. Grip belirtileri nelerdir ve grip olduğumuzu nasıl anlarız? Grip belirtilerinin ne kadar sürdüğü ve gribin nasıl geçtiği soruları sıklıkla araştırılır. . Grip ne kadar iyi gelir ve grip belirtileri nelerdir sorularına yanıt arıyoruz. Vücut direncini düşüren grip salgını nasıl geçiyor, ne kadar iyi geliyor insan merak ediyor. Grip belirtileri nelerdir? Grip olduğumuzu nasıl anlarız? Grip belirtileri ne kadar sürer? Detaylar burada…

GRİP NEDİR?

İnfluenza (influenza), yıl içinde Ekim ayından Mart ayının sonuna kadar olan dönemde ve Nisan ayının başına kadar sıklıkla görülen oldukça bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. Grip, kuzey yarımkürede her ülkede söz konusu ayların ortasında toplumda önemli sayıda insanı etkileyen bir hastalıktır. Bu aylarda hasta sayısının artması beklenen bir süreçtir ve salgın olarak değerlendirilmemeli, mevsimsel grip hastalığı aktif dönem olarak anılmalıdır. Haberler.com’u okumaya devam edin. Sizlere en doğru bilgileri tarafsız bir şekilde aktarıyoruz.

Mevsimsel grip hastalığına neden olan influenza virüslerinin birçok alt tipi vardır. Yıllar içinde toplumda yaygın olan influenza virüsleri sürekli değişim göstermekte ve bir önceki yılda görülen virüsten oldukça farklı olan virüsler ilerleyen yıllarda insanları hasta edebilmektedir. Bu, neden her yıl grip olduğumuzu açıkça açıklıyor. Hastalıktan korunmada en etkili formülün grip aşısı olduğu Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından her yıl vurgulanmaktadır. Yukarıda açıklandığı gibi bir önceki yılda toplumu en çok hasta eden virüsleri içeren influenza virüslerinin 3 veya 4 alt tipi grip aşısına dahil edilmekte ve her yıl yeni bir aşı hazırlanmakta ve bir önceki yılın aşıları değiştirilmemektedir. kullanılmış. İnsanlarda hastalığa neden olan influenza virüslerinin neredeyse tamamı influenza A ve influenza B alt tiplerine aittir ve aşılar her iki alt tipin suşlarını içerir. İnfluenza A ve influenza B farklı alt tipler olarak adlandırılsa da hastalık tablosundaki belirti ve bulgular tamamen aynıdır. Bu iki alt tipin tedavisinde kullanılan ilaçlar farklı değildir ve hastalar aynı ilaçlarla tedavi edilir.

GRİP BELİRTİLERİ NELERDİR?

Grip birçok kişide hafif seyreder ve bu kişiler birkaç gün içinde tamamen iyileşir. Ancak yaşlılarda, küçük çocuklarda, hamilelerde ve kronik hastalığı olanlarda ağır seyrederek hastaneye yatışlara ve hatta ölüme neden olabilir.

Hasta kişiler doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanmamalıdır. Grip tedavisi olan bir hastalıktır, ancak araştırmalar tedaviye mümkün olduğunca erken başlamanın değerini vurgulamaktadır. Hastalık belirtilerinin ortaya çıkmasından sonraki ilk 48 saat içinde başlanan tedavinin daha etkili olduğu bilinmelidir. Ayrıca grip olan bireyler bol sıvı almalı, beslenmelerine dikkat etmeli, ellerini sık sık yıkamalı, öksürürken ve hapşırırken ağzını kağıt mendille kapatmalı, mendil yoksa bir süre evde istirahat etmelidir. bir kaç gün.

Gripten korunmanın en etkili yolunun aşılama olduğu, dünyada yapılan bilimsel çalışmalarla ortaya konmuştur. Bu nedenle hastalığın ağır seyrettiği ve hatta ölümlerin görülebildiği risk kümesinde yer alan bireylerin grip aşısını grip dönemi öncesi ve sırasında yaptırmaları önerilir. Ülkemizde de diğer ülkelerde olduğu gibi grip aşıları her yıl Sağlık Bakanlığı tarafından risk kümesindeki bireylere doktor reçetesi ile ücretsiz olarak yapılmaktadır.

GRİP OLDUĞUNUZU NASIL ANLARIZ?

İnsanlarda olduğu gibi her canlının kendine has grip virüsleri vardır ve bunun toplum nezdinde en bilinen örneği kuş gribidir. Diğer canlılarla ilgili olan influenza virüslerinin insanları hasta etmesi beklenmemektedir. Ancak 2009 yılında tüm dünyanın yaşadığı domuz gribi salgınında olduğu gibi hayvanlardaki influenza virüsleri de insanlara bulaşarak tüm dünyayı etkisi altına alan bir pandemiye neden olabiliyor. Ancak domuzlardan insanlara bulaşan domuz gribi virüsleri gibi virüsler birkaç yıl içinde tüm dünyayı etkileyecek bir salgın yapma yeteneğini kaybeder ve ilerleyen yıllarda mevsimsel grip etkenleri arasında yerini alır. Yani domuz gribi tabiri sadece tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi döneminde kullanılıyordu ve artık salgından sonraki yıllarda mevsimsel grip etkenleri arasına girdi, domuz gribi olarak tanımlanmıyor.

İnfluenza virüsleri hasta bireylerden diğer insanlara hızlı bir şekilde bulaşabilmekte ve hastalık en ağır evresine insanların daha çok kapalı mekanlarda vakit geçirdikleri kış aylarında ulaşmaktadır. İnfluenza, hasta olan kişilerin konuşma, öksürme ve hapşırma davranışları ile hasta kişiye 1 metre veya daha yakın mesafedeki kişilerin ağız, burun ve göz mukozalarına virüs içeren damlacıkların geçmesiyle bulaşıyor. Ayrıca kişilerin virüs içeren damlacıklarla kirlenmiş yüzeylere, araç ve gereçlere önce elleriyle dokunması ve ardından ellerini ağız, burun veya gözlerine götürmesi ile de bulaşabilmektedir. Hastalığı önlemek için grip döneminde mümkün olduğunca kalabalık ve kapalı ortamlardan uzak durmalı, hasta kişilerle temas etmemeye, sarılmamaya, tokalaşmamaya çalışmalı, sık sık el yıkamalı ve kişisel hijyen kurallarına dikkat edilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu