Haber

İsrail’deki Dini Partilerin Zorunlu Askerlikten Muafiyet Talebi

İsrail’de hükümeti oluşturan dini partilerin, dini eğitim görenleri zorunlu askerlik hizmetinden muaf tutacak bir yasa çıkarma talebi tartışma konusu oldu.

İsrail’deki dindar Yahudi partiler, dini kurumlarda okuyan öğrenci ve mezunların zorunlu askerlik hizmetinden muaf tutulmasına olanak tanıyan yasa için baskı yaparken, Gelecek Var, Ulusal Birlik ve İsrail Evimiz gibi laik ve muhalif partiler ise buna karşı çıkıyor.

“Zorunlu askerlik kanunu olmadan hükümet olamaz”

İsrail İnşaat ve İskan Bakanı ve Birleşik Tevrat Yahudiliği Partisi başkanı Yitzchak Goldknopf, kullanılan terimlere ilişkin paylaşımında muafiyet maddesine dikkat çekti.

Bunun ertelenmesinin mümkün olmadığını savunan Goldknopf, söz konusu yasanın önümüzdeki ay İsrail Parlamentosu’nun çalışmalarına başlamasıyla onaylanacağını iddia etti.

Goldknopf, aksi takdirde hükümetin uygulamak istediği yargı reformlarını 8 aydır süren protestolara rağmen desteklemeyeceklerini kaydetti.

“İsrail, güvenliği için halk ordusu modelini sürdürmeli”

Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, yaptığı yazılı açıklamada zorunlu askerlik hizmetinin önemine vurgu yaptı.

Halevi, açıklamasında, “Zorunlu askerlik tüm İsrailliler içindir. İsrail, güvenliği için halk ordusu modelini sürdürmelidir.” Şu ifadelere yer verdi.

Zorunlu askerlikten muafiyetle ilgili olarak Halevi, “İsrail toplumunun mümkün olduğu kadar çok bileşeninin” askere alınması gerektiğini söyledi.

Muhalefet partileri zorunlu askerlik hizmetini destekliyor

İsrail’in ana muhalefet lideri ve eski Başbakanı Yair Lapid de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Halevi ile benzer görüşleri paylaştı.

Lapid, “Genelkurmay Başkanı Halevi’yi destekliyorum, herkes askerliğini kaçamak yapmadan yapsın.” değerlendirmesini yaptı.

İsrail Bizim Ev Partisi lideri Avigdor Lieberman, “Gerçek sağ, kaçış yasasını desteklemiyor” dedi. yorumunu yaptı.

İsrail yazılarına göre Araplar ve Dürziler hariç 18 yaşını dolduran İsrail vatandaşları 24 ay, erkekler ise 32 ay zorunlu askerlik hizmetine tabidir.

Yılın başında Başbakan Binyamin Netanyahu, hükümetini oluşturan dini partilere İsrail Parlamentosu’nun zorunlu askerlik hizmeti yasasını geçireceği sözünü vermişti.

karacobanajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu