Sendikalar Anlatıyor: HEP-SEN Orta Anadolu Takımı Çalışmaları ve Mücadele Konuları!
Bilim Sıhhat Haber Ajansı’nın (BSHA) ‘Birlik Anlatıyor!’ HEP-SEN İç Anadolu Bölge Lideri ve Ankara İl Temsilcisi haber serimizin ilk konuğu Çağdaş Fazilet oldu. Erdem ile Ankara’nın Emek ilçesinde 24 saatlik mesaisinin ardından buluştuk. Başşehir Ankara, Konya, Eskişehir, Aksaray ve Kayseri gibi Orta Anadolu illerindeki hastane ve sağlık çalışanlarının çalışma koşulları hakkında bilgi veren Hemşire Fazilet, bürokratik atmosferin başta başkent olmak üzere İç Anadolu’da çok daha derinden hissedildiğini söyledi. , Orta Anadolu’ya has testere havasının günlük hayattan iş hayatına kadar her alana yansıdığından bahsetti.
Ankara, Eskişehir, Konya, Aksaray, Kayseri ve bölgenin tüm illerinde teşkilat faaliyetlerini yürütmek. Hemşireler ve Tüm Sağlık Profesyonelleri Derneği(HEP-SEN) İç Anadolu Bölge Lideri Hemşire Çağdaş Fazilet ve BSHA, hemşire ve sağlık çalışanlarının çalışma koşulları, sağlıkta şiddet, liyakat, şehir hastaneleri ve daha birçok konuda bilgi verdi.
İstanbul’daki sağlık krizi Ankara’ya da sıçradı!
Ankara’da 6 Şubat depremlerinin ardından kent merkezindeki bazı hastaneler depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle kapatılarak yıkıldı. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin depreme dayanıklı binalarda bulunan birimleri kapatılarak Yeşilköy’deki Murat Dilmener Hastanesi’ne taşınma sürecinde hareketler yürütülürken büyükşehir İstanbul’da da benzer bir durum yaşandı. 4’üncü derece deprem olmasına rağmen Ankara’da da benzer bir süreç yaşanıyor…
Erdem, konuyla ilgili şu bilgileri verdi: “Ankara, ağır işleyen bürokrasinin çok etkili olduğu bir şehir. Yakın zamanda iki büyük entegre şehir hastanesi açıldı. Bilkent Şehir Hastanesi ve Etlik Şehir Hastaneleri hizmete açıldı. İkisi de devasa hastaneler. İşçi istihdamı konusunda yeterince iyi değiller. Ankara’da hastaneler taşınıyor ama taşınmıyor. Yarısını taşırlar, yarısını bırakırlar. Büyük bir belirsizlik var. Atanan işçiler için büyük bir muamma. Dışkapı’ya atanan bir sağlık çalışanı sanki benimle ilgili bir atama var, mesela Etlik Kent Hastanesi’ne sevk edilecek miyim diye endişe ediyor. Nereye yerleşeceklerini bilmiyorlar. 2 yıl önce atandığımda 85 kişi atanmıştı, 55 kişi Bilkent Şehir Hastanesi’ne atanmıştı. Bu çok büyük bir yakınmadır. Şu anda aynı durum Etlik Kent Hastanesi için de yaşanıyor. Son randevuların çoğu Etlik Kent Hastanesi’nden alındı. Sami Ulus’un ek binası vardı, devlet hastanesi yaptılar, arkadaşları Sami Ulus’a sevk ettiler, Sami Ulus’tan aldılar, Etlik Şehir Hastanesi’ne geri gönderdiler. Ayda dört kez görev yeri değiştiren arkadaşlarımız var. İstanbul’daki sağlık krizi Ankara’da da var!”
Ödevler, Şehir Hastaneleri ve Ödevler Paketi!
Fazilet, yeni atanan hemşirelerin görev yerlerinin değişmesi nedeniyle barınma ve ulaşım konusunda kafa karışıklığının yaşandığını söyledi. Yeni atamalar yapıldığında atananlar atandıkları hastanelere değil, işçi açığı olan hastanelere atanıyorlar. Örneğin; Bir hemşire evini şehir merkezindeki bir hastaneye tahsisli tutar, yerleşir, ardından Etlik Kent Hastanesi’ne bir tayin gelir. Bu arkadaş ev aldı, yerleşti ama… Bunlar hiç dikkate alınmıyor. HEP-SEN olarak teklifimiz, sağlık çalışanlarının o hastanelere ulaşabilmesi için imkanlar sağlamak, eğer verilenden fazla atama yapılıyorsa mesela hizmet verilmeli. Bu şekilde mağduriyetler ortadan kaldırılabilir. Yönetmeliğe sözleşmeli işçi atamak adetten değil ama bu da pandemi nedeniyle yapıldı. İade edebildiklerimiz de oldu, alamadıklarımız da oldu” dedi.
Vasıfsız Yönetici Sağlık Çalışanını Düşünmez!
Dışkapı, Sami Ulus, Onkoloji hastaneleri taşınacak mı taşınmayacak mı?, yıkılacak mı yıkılmayacak mı? Sorularının askıda kaldığını söyleyen Çağdaş Fazilet, “Bu sorunların hepsi vasıfsız yöneticilerin varlığından kaynaklanıyor. Etlik Kent Hastanesi açılmadan önce Ankara Büyükşehir Belediyesi ile görüştük ve ring limiti istedik. Büyükşehir Belediyesi Ego Genel Müdürlüğü ve Sağlık Müdürlüğü ile görüştük. Birden fazla noktaya seferler başlattılar ama elbette yetersiz kaldı. Büyük hastanelerin sağlık çalışanlarına hizmet vermesi ve barınma sağlanması gerektiğini düşünüyoruz. Şehir hastanelerinin çevresine binalar yapılıyor ama sağlık turizmi anlamında kullanılıyor” dedi.
Etlik Kent Hastanesi’nde Asistan, Uzman Hekim Dinlenme Odası Var Ama Hemşire Dinlenme Odası Yok!
HEP-SEN olarak hemşirelik mesleğinde liyakat, maddi sorunlar, sağlıkta şiddet, çalıştığımız hastanelerin yetersiz alanları gibi birçok sorunla mücadele ettiklerini belirten İç Anadolu Bölge Lideri Fazilet, “Şehir hastaneleri çok rahatsız edici. hemşireler için Örnek vermek gerekirse Etlik Şehir Hastanesi’nde örneğin yardımcı doktor odası, uzman doktor odası var ama hemşireler için özel dinleme odası yok. Personel dinlenme odası bulunmaktadır. Birinin 10 odası varken, birinin var ve herkes kullanıyor. Hemşireler sağlık sisteminin bel kemiğidir. Bu asla unutulmamalı ve değerleri bilinmelidir.”
Yönetmeliklere uygun işletilmiyoruz!
Devasa şehir hastanelerinde yaşanan işçi eksikliği düşüncesinin sağlık çalışanlarının görev ve sorumluluklarını ikiye katladığına değinen Çağdaş Fazilet, Bilkent Şehir Hastanesi’nden bir örnek verdi: “Sendika olarak hastaneleri ziyaret ediyoruz. Bilkent Şehir Hastanesi ziyaretimiz sırasında ağır bakımda eleman sıkıntısı yaşandığına şahit olduk ve hastane yönetimine dilekçe ile başvurduk. 2. ve 3. ağır bakım kademesindeki eserlerin asılları yönetmelikle belirlenir. Bilkent Şehir Hastanesi’nde bir hemşiremiz üçüncü basamak yoğun bakımdaki iki hastadan daha fazla hastaya bakıyordu. Normalde, bu yönetmeliklerle belirlenir. Üçüncü basamakta bir hemşire en fazla iki hastaya bakabilir. Aksi halde verimli, ağır bakım yapılamaz; Entübe hastaların bulunduğu ve gerekirse 10-20 dakikada bir hasta bakımının yapıldığı yerdir. İkiden fazla hastaya bakılamaz. Bilkent Şehir Hastanesi’nde böyle bir sorun vardı. Konuyu hızlı bir şekilde hukuk birimimize ilettik. Bizi de haklı buldular ve bu sorun giderildi. Ama tabii ki personel hala kayıp, hala kayıp!”
Eskişehir’de Neler Oldu?
HEP-SEN yaklaşık bir ay önce Eskişehir’de bir hareket gerçekleştirdi, orada ne oldu? Sorumuzu Çağdaş Fazilet yanıtladı, “Osmangazi Üniversitesi Hastanesi’nden talep aldık ve temsilcilik istediklerini söylediler. 4 ay önce bir ziyarette bulunduk. Sorumlu hemşireler, koğuş hemşireleri hepsi çok ılımlıydı. Daha geniş bir ziyaret talebi gelince bir ay sonra tekrar gittik. Sorumlu hemşireler sendikamız çatısı altında görev almak istediklerini söylediler. Biz de dikkate aldık, işyerini, temsilini onayladık ve yazıları yazıldı. Aradan birkaç hafta geçti, hastane yönetimi tarafından sendikamız çatısı altındaki işyerinin temsilcisi olan görevli hemşireler çağrıldı. Kurumsal etik gereği sorumlu hemşirelerin sendika yöneticisi olmasını istemediklerini belirtmişlerdir. Konu bize geldiğinde saygı duyacağımızı belirttik ama araştırma yaptık ve hastane müdürünün malum sendikanın eski delegesi olduğunu öğrendik. Temsilleri iptal edeceğimizi bildirdik ancak Rektörümüzün talimatıyla bu sorumlu hemşire arkadaşlarımız görevden alındı. Hastane müdürü ve başhekim ile görüştük, Rektörün talimatıyla hareket ettiklerini söylediler. Daha sonra genel müdürlük olarak ani bir kararla üniversite hastanesi önünde basın açıklaması yaptık. Genel Liderimiz Yunus Şimşek basın açıklaması yaptı. Eskişehir’de 350’ye yakın üyemiz var” dedi.
Konya Şehir Hastanesi ve Davaları!
Konya Şehir Hastanesi’nde görev yapan il temsilcimiz hakkında yönetici mobbingi, haksız atama gibi konularda açılmış 30’a yakın dava olduğu için Konya’da HEP-SEN tarafından bir mücadele ortamı var. Fazilet, Konya’daki süreçle ilgili şunları söyledi: “Konya Şehir Hastanesi ile ilgili birinci temel sorun niteliksiz yöneticilerin varlığı. Hastane yönetiminden il sağlık müdürlüğüne kadar büyük bir beceriksizlik ağı var. HEP-SEN olarak Konya’da yaşanan sıkıntıların takipçisiyiz ve hep böyle olduk. Burada yaşanan çok sayıda mağduriyetle ilgili 30’a yakın dava açtık. Hukuk birimimiz birliğimizin olmazsa olmazlarından biridir. Kendi üyemiz olmayan sağlık çalışanlarına da hukuki destek veriyoruz.”
Aksaray ve Kayseri’de HEP-SEN’e Yoğun İlgi!
Fazilet, “HEP-SEN olarak yaklaşık bir yıl önce Aksaray ve Kayseri’de örgütlenmeye başladık” diyerek örgütlenme alanında yaşanan sıkıntıları anlattı. Hal böyle olunca Eskişehir’de yaşananların birebir aynısını burada yaşadık. Sorumlu hemşireler bizim temsilcilerimizdi. Mobbingi önemli biçimlerde görmeye başladılar. Amirlik görevlerini yerine getiriyorlardı, hastane yönetimi amirlerinin vardiyalarını geri yazmaya başladı, işi yokuş yukarı aldılar. Bu sebeple bu arkadaşlarımız da temsilcilikten ayrılarak üye olarak devam etme kararı aldılar. Sendikamıza yoğun bir talep oldu. Bunda siyasetsiz bir sendika olmamızın ve sahada çalışan hemşirelerin kurduğu bir sendika olmamızın etkisi büyük.
Sağlıkta Şiddetli Çabalarla Neler Yapılmalıdır?
HEP-SEN İç Anadolu Bölge Lideri Çağdaş Fazilet, Ankara’da onkoloji hastanesinin acil servisinde çalışıyor. Acil servisler şiddetin en çok yaşandığı birimler olduğu için biz de merak ettik ve tekliflerini sorduk. Fazilet, “Acil servislerde çok şiddet var, bu bir gerçek. Burada değerli bir noktaya değinmek istiyorum. Acil servislere gelen hastaların çoğu acil değildir. Acil servise gelen her hasta ‘beni ne zaman muayene edeceksiniz’ diyor, triyaj sistemine göre acil değil ama acil olduğunu savunuyor. 15 dakika beklediği için şiddete başvuruyor. Acil durumlarda strese giren vatandaşlar var. Onlar da kendi içlerinde tartışırlar. Çalıştığım ilk ayda iki beyaz kod verdim. Sağlıkta şiddet çok büyük bir sorun” dedi. Kendisine tahlil önerilerini büyük bir emekle sorduğumuz Fazilet, “Röntgen cihazları mutlaka hastanelere konulmalı. Özellikle hastane girişlerinde bulundurulmalı. acil servisler güvenlik biriminde çalışanların yetkileri artırılmalı benim çalıştığım hastanede poliklinik girişinde röntgen cihazı var acil serviste yok röntgen cihazı var AVM’lerde bile var ama ne yazık ki bu cihazları tüm hastanelerimizde göremiyoruz.” (BSHA-Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)
YARIN: HEP-SEN İÇ ANADOLU BÖLGE LİDERİ ÇAĞDAŞ FAZİLET RÖPORTAJININ İKİNCİ BÖLÜMÜ YARIN BSHA’DA…