Haber

Yerine kayyım atanan Fatma Ay yeniden yarışıyor

DİYARBAKIR- Diyarbakır’ın Kulp ilçesi tarihsel ve kültürel açıdan zengin bir geçmişe sahip. Kulp, unutulmaya yüz tutmuş Kürtçe’nin Zazaki lehçesinin de yoğunluklu konuşulduğu ilçelerden biri. Tarım açısından elverişsiz bir coğrafyada bulunduğu için ekonomisi genellikle hayvancılık, arıcılık, ipek böcekçiliği ve balıkçılık üzerine kurulu. Özellikle Kulp Çayı üzerinde yapılan balıkçılık, bölge halkının geçim kaynaklarından biri. Dut ağaçlarının yoğunluğu sayesinde İpekböceği üretiminde köklü bir geçmişe sahip olan ilçede, yılda ortalama 60 ton yaş koza rekoltesi elde ediliyor. Bazı aileler nesilden nesile bu iş ile uğraşıyor.

Ancak Kulp’a bağlı birçok köy, 1990-1993 yılları arasında çatışmalı bir süreç geçirdi ve yakıldı. Toplu mezarların ve faili meçhul cinayetlerin yaşandığı ilçede çoğu köye giriş yıllarca yasaklandı. Yasakların ardından çoğu insan Kulp’a geri dönemedi.

2019 Türkiye yerel seçimlerinde Diyarbakır Kulp Belediyesini 8.866 alınan oy ve yüzde 49.97 oy oranı ile HDP eşbaşkan adayları Fatma Ay ve Mehmet Fatih Taş seçildi. Fakat sonrasında Kulp Kaymakamı Mustafa Gözlet kayyım olarak atandı.

2019 yılında belediyeye kayyım atanınca görevden alınan Fatma Ay, 31 Mart seçimlerinde ön seçimle DEM Parti’nin eşbaşkan adayı seçildi.

Eşbaşkan adayı Fatma Ay ile Kulp ilçesini ve projelerini konuştuk.

‘FAİLİ MEÇHULLER VE TOPLU MEZARLAR KULP HALKININ TRAVMASI’

Kulp doğumlu olan Fatma Ay, Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Fakültesi’nden mezun. 2012 yılından itibaren turizm acentesi işleten Ay, 4 yıl boyunca Bağlar Kooperatifi Başkan yardımcılığı yaptı.

2019 yılında Kulp Belediyesi’nde eşbaşkan olan Ay, ilçenin köklü bir geçmişe sahip olduğunu belirtiyor. Ay, ‘’Kulp gerçekten muhteşem doğaya sahip bir ilçe. Birçok halka ev sahipliği yapan ilçede Ermenilerden kalan eserler görmek mümkün. Ancak çeşitli sosyo-politik sebeplerden dolayı, ilçe çatışmalı dönemler geçirdi. Özellikle 90’lı yıllarda, ilçede defalarca çatışmalar yaşanmış ve bu çatışmalar sonucunda ilçe birkaç kez yakılmıştır. Bu süreçte halk büyük acılar yaşadı, evlerini terk etmek zorunda kaldı ve geçim kaynaklarından oldu. Faili meçhul cinayetler, toplu mezarlar bu ilçenin büyük travmalarıdır. Bütün bunların yanında Kulp’un doğası da büyük tahribatlara uğradı’’ diye konuştu.

‘HALK BENİ TEKRAR SEÇEREK ZATEN İRADESİNİ ORTAYA KOYDU’

2019 yılında eş başkan olan Mehmet Fatih Taş ile beraber gözaltına alınan Ay, 3.5 ay tutuklu kaldı. Ön seçim ile halk tarafından aday olarak belirlenen Ay, “Ben 2019 yılında Kulp Belediyesine eşbaşkan olduğumda kayyım 32 milyon borç bırakmıştı. Hizmet değil tahribat bırakmıştı. Kulp için çalışmalara başlayamadan gözaltına alındık. O yıllarda, bu gözaltıların kayyım atamasını kolaylaştırmak için yapıldığını aktarmıştım ve öyle de oldu, yerimize kayyım atandı. Bu yıl tekrar eşbaşkanlık için aday adayı olduğumda halk ön seçimde beni ilk turda 50+1 oy ile seçti. Aslında halk beni tekrar seçerek iradesini ortaya koydu” dedi.

‘İŞSİZLİK VE EKONOMİK KRİZ İLÇE HALKININ ORTAK SORUNU’

İlçenin zengin kültürel mirası ve doğal güzellikleriyle dikkat çeken bir bölge olduğuna değinen Ay, şöyle devam etti:

“Ancak, ilçe aynı zamanda çeşitli sorunlarla da karşı karşıya. İlçenin 8 yıllık kayyım döneminde çözümsüz bırakılan içme suyu, altyapı ve ekonomik kayıpların yeniden inşası için ciddi çaba gerekiyor. Ekonomik olarak, Kulp ilçesi istenilen düzeyde gelişemedi. İlçenin tarım ve hayvancılık gibi potansiyeli bulunmasına rağmen, yetersiz altyapı ve temel sorunlardan dolayı bu sektörler istenilen düzeyde değil. İşsizlik ve geçim sıkıntısı da ilçe halkının ortak sorunları arasında. Yol, su ve elektrik gibi temel ihtiyaçlar halen karşılanamamış, bu durum da ilçe halkının günlük yaşamını inanılmaz olumsuz etkilemektedir.”

PROJELER

Kulp Belediyesi’ni kazandığı takdirde hayata geçireceği projelerden bahseden Ay, 2024 yılında halen ilçenin altyapı probleminden bahsetmenin utanç verici olduğunu dile getirdi. Ay, “Kayyımların bu ilçeye hiçbir fayda sağlamadığını burayı hiç bilmeyen biri bile 1 saat dolaşarak fark edebilir. Bu zamanda bu kadar temel sorunların giderilmemiş olması utanç verici. İlk olarak bu temel sorunları gidermek istiyoruz. İlçenin altyapısını güçlendirmek ve modernize etmek için gerekli adımları atacağız. Bu bağlamda yolların bakımı, su ve elektrik gibi temel hizmetlerin kalitesini de artıracağız. Kulp hem ulaşımın kolaylıkla sağlandığı hem de artık böyle problemlerin yaşanmadığı bir ilçe olacak” dedi.

‘İLÇENİN EKONOMİK ÇEŞİTLİLİĞİNİ ARTIRACAĞIZ’

Kulp’un tarım ve hayvancılık potansiyeline değinen Ay, şöyle konuştu: “Kulp, ülkenin ipek kozası üretiminin önemli bir kısmını karşılıyor. Buna rağmen halk bu işten geçinebilecek kadar para kazanamıyor. Bu nedenle Kulp’un potansiyelini göz önünde bulundurularak, modern tarım yöntemlerini uygulayacağız. Ayrıca yerel işletmelerin ve girişimcilerin desteklenmesi ile ilçenin ekonomik çeşitliliğini artırmayı hedefliyoruz. Özellikle burada bahçe işleriyle uğraşan ev içi emekçisi kadınların yetiştirdiği ürünleri satabilmesi için Büyükşehir Belediyesi ile de ortaklaşacağız.”

‘KULP, ZAZAKİ LEHÇESİNİN TEKRAR CANLANACAĞI BİR İLÇE OLACAK’

İlçe halkının refahını artırmak için sosyal destek programları ve projeleri hayata geçireceklerini ifade eden Ay, “Kulp’ta yaşlı nüfusu çok ve kışlar ağır geçiyor. Bu nedenle sağlık taramaları için gezici sağlık ekipler kurmayı planlıyoruz. Dezavantajlı gruplara yönelik istihdam ve eğitim destekleri ile sosyal adaletin sağlanmasını hedefliyoruz. Özellikle unutulmaya yüz tutmuş Zazaki lehçesini korumak için Zazaki kursları açıp, gençler için etüt salonları ile sosyalleşecekleri alanlar oluşturacağız. Kulp Zazaki lehçesinin tekrar canlandığı bir ilçe olacak. En önemlisi Kulp halkını kültür ve sanat faaliyetleriyle buluşturmak için konserler, festivaller düzenleyeceğiz” diye konuştu.

haberkuyucak.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu