Bakan Karaismailoğlu: 2053’e kadar denizcilik sektörümüze 21,6 milyar dolar daha yatırım yapacağız
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “2053 yılına kadar denizcilik sektörümüze 21,6 milyar dolar daha yatırım yapacağız. Bu sayede milli gelirimize 180 milyar dolar katkı sağlayacağız. Üretime etkimiz 320 milyar doları geçecek. 30 yılda istihdama katkısı 5 milyon kişi olacak.” dedi.
‘Bir Milyonuncu Amatör Denizci Belge Teslim ve Protokol İmza Töreni’ Fatih Sepetçiler Kasrı’nda gerçekleştirildi. Saat 10.30’da başlayan törene Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Denizcilik Genel Müdürü Ünal Bayhan, Türkiye Yelken Federasyonu Başkanı Hasret Akdurak, AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe de katıldı. Törende Emine Şule Türkoğlu’na ‘Bir Milyonuncu Amatör Denizci Sertifikası’ verildi.
“TERSANE SAYISI 37’DEN 84’E, LİMAN SAYISI 217’YE ÇIKTI”
Bakan Karaismailoğlu, “Son 50 yılda yük hacminin 20 kattan fazla büyüdüğü denizcilik en stratejik sektör. Ülkemizde yüklerin yaklaşık yüzde 93’ü ithalata, yüzde 81’i ise ithalata yöneliktir. 2021 yılında ise ihracat amaçlı taşımalar deniz yolu ile gerçekleştirilmiştir.Bugün 31,3 milyon ölü ton kapasitemiz ve küresel bir deniz ticaret filosu olmamız ile dünya sıralamasında bir adım daha ileri giderek 14. sıraya yükselmeyi öngörüyoruz. Türk bayraklı gemi tonajımız uzun bir aradan sonra bu yıl artacak.Liman sayımızı 149’dan 217’ye çıkardık.Dünya genelinde konteyner elleçlemede yüzde 1,2, toplam yük elleçlemede yüzde 3,8 düşüş kaydedildi. Ancak ülkemiz limanlarında elleçlenen konteyner büyüklüğü bir önceki yıla göre yüzde 8, geçen yıl yüzde 0,3 artarak 12,6 milyon TEU’ya ulaştı. Elleçlenen toplam kargo büyüklüğümüzü önceki yıla göre yüzde 6 artırdık. Geçen yıl 526 m milyon tona çıkardık. Büyümemizi bu yıl da sürdüreceğimizi ve 2022 yılı sonuna kadar toplam 545 milyon ton yükün elleçleneceğini öngörüyoruz. 2022 yılının Ocak-Ekim döneminde Rusya-Ukrayna savaşına rağmen yüzde 5 artış yaşandı. geçen yılın aynı dönemine göre limanlarımızda elleçlenen yük miktarı olarak kaydedildi. Dünyadaki ekonomik krize, ülke ekonomilerindeki daralmaya, durgunluk tehlikesine ve savaşlara rağmen ülkemizin sadece deniz ticaretinde yakaladığı bu rakamlar, yürüdüğümüz yolda yazdığımız başarı hikâyesinin değerli bir parçasıdır. yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla verme amacı ile.
“TOPLAM ÖZEL GEMİ SAYISI 111 BİNE ULAŞTI” Bakan Karaismailoğlu, denizcilik mezunu kadın öğrencilere staj imkanı sağlanacağını da belirterek, “Bu sayede Türk bayraklı gemilerimiz Paris Muhtırası limanlarında daha az maliyetle kontrol edilmeye hak kazandı. sık aralıklarla.Böylece gemilerimizin limanlardaki ticari faaliyetlerinde gereksiz gereksiz gecikmeler oldu.Pandemi koşullarına rağmen özel tekne sayımız 4 yılda 39 adedi yeni inşa edilen 62 bin yeni teknenin bağlama kütüğüne kaydedildi. 49 bin olan toplam özel tekne sayımız 111 bine ulaştı.Gemi İnsanları Bilgi Sistemini yeniledik ve 15 Ağustos 2022 prestijiyle devreye aldık.Bu proje sayesinde 135.000 teknemizin tüm denizcilik süreçleri aktif gemi mürettebatı çok daha hızlı, belgesiz ve inançlı bir şekilde yürütülebilir.Bu kapsamda Bakanlığımızca kız öğrencilerin o staj fırsatları bulmada daha fazla zorlukla karşılaşır. Denizcilik Lisans öğrencilerimize zorunlu denizcilik stajlarını tamamlayabilmeleri için kontenjan tahsis edilmesi amacıyla Denizcilik Bölümü kız öğrencilerine yönelik şubemizin önde gelen 15 firması ile Fırsat Eşitliği İşbirliği Protokolü imzalanmıştır.
“30 YILDA 198 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM SAĞLADIK”
Bakan Karaismailoğlu, denizcilik sektörüne yapılacak yatırımlarla ilgili olarak, “Ülkemizin denizcilik teşkilatına daha yeterli hizmet verebilmek, sürdürülebilirliğini sağlamak ve denizcilik teşkilatımızı daha da güçlendirmek amacıyla 21 Bölge Liman Başkanlığı kurduk. Boğazlarımızdan geçen gemilerin transit fiyatlarının Altın Frank fiyatı Fener ve kurtarma botu fiyatlarını yaklaşık 5 kat artırdık bundan sonra her 1 Temmuz’da bu fiyatı güncelleyeceğiz.Kılavuzluk ve kamu payını artırdık Römorkör hizmetlerini yüzde 30’a varan oranlarda artırmak.Kılavuzluk ile Römorkörlük ve Palamar Hizmetleri Ücretlerine İlişkin Yönerge’yi yayınladık.Bayraklı gemilere yönelik altyapıları sağladık.Türkiye’nin 2053 Vizyonu ışığında 30. yılımızı kamuoyu ile paylaştık. ülkemizi ‘dünyanın ilk 10 ekonomisi’ içinde hak ettiği yere getirecek ulaşım ve haberleşme yatırım planını öngördük. yıllık 198 milyar dolarlık yatırım. 2053 yılına kadar denizcilik branşımıza 21,6 milyar dolar daha yatırım yapacağız. Bu sayede milli gelirimize 180 milyar dolar katkı sağlayacağız. Üretime etkimiz 320 milyar doları aşacak. 30 yıllık istihdama katkımız 5 milyon kişi olacak. Kısacası 2053 Ulaştırma ve Lojistik Master Planımızda Mavi Vatanımızın temeli ve ulaşımda entegrasyonun kilit noktası olan denizyoluna özel bir yer ayırdık. 217 olan liman tesisi sayımızı 255’e çıkaracağız. Yeşil Liman uygulamalarını yaygınlaştıracağız” dedi.
– İstanbul